Sleva 20% s kódem LÉTO20

,,Vepřová panenka se šípkovou omáčkou"

Šípková omáčka je dokonalá chuť podzimu. Hodí se nejen ke zvěřině, ale tato varianta je skvělá právě k vepřové panence. 

SUROVINY

váleček vepřové panenky

250 ml hověžího vývaru

140 g šípkové marmelády

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce másla

sůl

POSTUP

Váleček vepřové panenky jsem den předem nasolila a opepřila čerstvě namletým pepřem. Osolenou panenku jsem zabalila do potravinářské folie a nechala přes noc v lednici odpočívat. 

Nejprve jsem si připravila omáčku - udělala jsem jíšku z másla a mouky, zalila vývarem a za občasného míchání 10 minut povařila.  Připadala jsem šípkovou marmeládu a na závěr dochutila solí.  

Hotovou omáčku jsem si dala stranou a připravila panenku. 

Ideální je panenku nechat v celku a opéct ji zprudla na pánvi ze všech stran necelé dvě minuty, poté zabalit do alobalu a nechat pár minut ,,dojít". Není třeba ji už dávat do trouby. 

Jako přílohu jsem tentokrát zvolala domácí bramborové krokety, na ty budete potřebovat: 

1 kg vařených brambor

2 žloutky

1 menší cibuli

70g strouhanky + na obalení

POSTUP

Prolisované vařené brambory jsem promíchala s opečenou cibulkou, žloutky, strouhankou a solí a vytvarovala jsem mokrýma rukama malé válečky, které jsem obalila ve strouhance a smažila do zlatova ve vyšší vrstvě oleje na nepřilnavé pánvi.