,,Vepřová panenka se šípkovou omáčkou"
Šípková omáčka je dokonalá chuť podzimu. Hodí se nejen ke zvěřině, ale tato varianta je skvělá právě k vepřové panence.
SUROVINY
váleček vepřové panenky
250 ml hověžího vývaru
140 g šípkové marmelády
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
sůl
POSTUP
Váleček vepřové panenky jsem den předem nasolila a opepřila čerstvě namletým pepřem. Osolenou panenku jsem zabalila do potravinářské folie a nechala přes noc v lednici odpočívat.
Nejprve jsem si připravila omáčku - udělala jsem jíšku z másla a mouky, zalila vývarem a za občasného míchání 10 minut povařila. Připadala jsem šípkovou marmeládu a na závěr dochutila solí.
Hotovou omáčku jsem si dala stranou a připravila panenku.
Ideální je panenku nechat v celku a opéct ji zprudla na pánvi ze všech stran necelé dvě minuty, poté zabalit do alobalu a nechat pár minut ,,dojít". Není třeba ji už dávat do trouby.
Jako přílohu jsem tentokrát zvolala domácí bramborové krokety, na ty budete potřebovat:
1 kg vařených brambor
2 žloutky
1 menší cibuli
70g strouhanky + na obalení
POSTUP
Prolisované vařené brambory jsem promíchala s opečenou cibulkou, žloutky, strouhankou a solí a vytvarovala jsem mokrýma rukama malé válečky, které jsem obalila ve strouhance a smažila do zlatova ve vyšší vrstvě oleje na nepřilnavé pánvi.