Velký JARNÍ VÝPRODEJ v kategorii JARO - VELIKONOCE!

,,Vepřová panenka s houbovou omáčkou"

Výborný oběd, nejen na něděli. Panenka s hříbkovou omáčkou nemá chybu s bramborovými noky.

SUROVINY

váleček vepřové panenky

2 hrsti sušených hub (ideálně přes noc namočených)

200 ml smetany na šlehání

2 lžíce hladké mouky

1 menší cibule

sůl

pepř

NA NOKY

1 kg vařených brambor (můžou být klidně teplé)

300 g polohrubé mouky

1 lžička bramborového škrobu

1 vejce

sůl

POSTUP

Předem namočené houby jsem dala vařit do kastrolu tak, aby byly všechny ponořené. Vařila jsem cca 20 minut. V druhém menším hrnci jsem opekla cibulku na troše másla do světle hněda a zasypala 2 lžícemi hladké mouky, tím jsem vytvořila cibulovou jíšku. Jíšku jsem za stálého míchání zalila vařenými houbami a vodou z nich, nechala společně povařit do zhoustnutí a přídala smetanu - směs se bude zdát poměrně hustá, ale smetana na závěr jí dodá správnou konzistenci :-) 

Vepřovou panenku jsem očistila, osolila a opepřila. Připravovala jsem ji na pánvi - zprudka 2 minutu ze všech 4 stran, poté jsem ji zabalila do alobalu a nechala ještě 5 minut na lince dojít. 

Na bramborové noky jsem si uvařila brambory, které jsem na válu prolisovala, přidala mouku, sůl, bramborový škrob (ten se dává, aby se noky nerozvařovaly) a vejce. Vypracovala jsem kompaktní těsto, které jsem na pomoučeném válu rozdělila na 4 části, ze kterých jsem si udělala válečky. Nakrájela jsem těsto na jednotlivé noky a vařila v osolené vodě, dokud nevyplavaly na hladinu (cca 5-7 minut) :-)