,,Skořicoví šneci s polevou"
Měkoučké kynuté těsto, co se úplně rozplývá na jazyku. Garantuju, že ani nestihnou vystydnout (za tepla jsou stejně nejlepší:) )
SUROVINY
Na těsto
580 g hladké mouky
250 ml vlahého plnotučného mléka
80 g rozpuštěného másla
60 g cukru krupice
1 balíček sušeného droždí
1 celé vejce + 1 žloutek
špetka soli
špetka skořice
Na náplň do šneků
100 g třinového cukru
100 g rozpuštěného másla
10 g mleté skořice
Na polevu
150 g moučkového cukru
30 ml mléka
lžíce rozpuštěného másla
lžíce javorového sirupu
POSTUP
Nejprve jsem si odvážila všechny suroviny a nechala chvíli vzejít kvásek připravený z vlahého mléka, sušeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky - vše jsem brala z odváženého množství, nic navíc.
Po cca čtvrt hodině jsem kvásek smíchala s ostatními surovinami a důkladně propracovala, až vzniklo kompaktní, nelepivé těsto. Já jsem si pomohla robotem, ale samozřejmě to půjde i ručně:-) Přikryla jsem utěrkou a nechala na lince cca 1,5 hodiny kynout.
Vykynutím těsto několikanásobně zvětší svůj objem, krásně se s ním pracuje, netrhá se, ani nelepí, prakticky není třeba na vál podsypávat. Z vykynutého těsta jsem vyválela obdélníkovou placku o rozměrech cca 50 x 40 cm, potřela máslem, posypala skořicí smíchanou s třtinovým cukrem a zamotala. Krájet doporučuji širším ostrým nožem na cca 3 cm široké šneky.
Šneky jsem vyrovnala na pekáček vymazaný máslem, můžete mezi jednotlivými kousky nechat poměrně velké mezery, v troubě zvětší objem cca o polovinu.
V pekáči nechte šneky ještě půl hodiny dokynout a pak vložte do rozpálené horkovzdušné trouby a pečte na 200°cca 15 minut - kontrolujte, aby byli jemně do zlatova.
Zatímco se šneci pečou, připravte si polevu. Ta je úplně jednoduchá, z moučkového cukru, mléka, másla a javorového sirupu metličkou umíchejte bílou lesklou hmotu, kterou horké šneky po upečení sem tam polijete - opatrně, je dost sladká :-)
Dobrou chuť!