,,Skořicoví šneci s polevou"

Měkoučké kynuté těsto, co se úplně rozplývá na jazyku. Garantuju, že ani nestihnou vystydnout (za tepla jsou stejně nejlepší:) )

SUROVINY

Na těsto

580 g hladké mouky

250 ml vlahého plnotučného mléka

80 g rozpuštěného másla

60 g cukru krupice

1 balíček sušeného droždí

1 celé vejce + 1 žloutek

špetka soli

špetka skořice

Na náplň do šneků

100 g třinového cukru

100 g rozpuštěného másla

10 g mleté skořice

Na polevu

150 g moučkového cukru

30 ml mléka

lžíce rozpuštěného másla

lžíce javorového sirupu

POSTUP

Nejprve jsem si odvážila všechny suroviny a nechala chvíli vzejít kvásek připravený z vlahého mléka, sušeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky - vše jsem brala z odváženého množství, nic navíc. 

Po cca čtvrt hodině jsem kvásek smíchala s ostatními surovinami a důkladně propracovala, až vzniklo kompaktní, nelepivé těsto. Já jsem si pomohla robotem, ale samozřejmě to půjde i ručně:-)  Přikryla jsem utěrkou a nechala na lince cca 1,5 hodiny kynout. 

Vykynutím těsto několikanásobně zvětší svůj objem, krásně se s ním pracuje, netrhá se, ani nelepí, prakticky není třeba na vál podsypávat. Z vykynutého těsta jsem vyválela obdélníkovou placku o rozměrech cca 50 x 40 cm, potřela máslem, posypala skořicí smíchanou s třtinovým cukrem a zamotala. Krájet doporučuji širším ostrým nožem na cca 3 cm široké šneky. 

Šneky jsem vyrovnala na pekáček vymazaný máslem, můžete mezi jednotlivými kousky nechat poměrně velké mezery, v troubě zvětší objem cca o polovinu.

V pekáči nechte šneky ještě půl hodiny dokynout a pak vložte do rozpálené horkovzdušné trouby a pečte na 200°cca 15 minut - kontrolujte, aby byli jemně do zlatova. 

Zatímco se šneci pečou, připravte si polevu. Ta je úplně jednoduchá, z moučkového cukru, mléka, másla a javorového sirupu metličkou umíchejte bílou lesklou hmotu, kterou horké šneky po upečení sem tam polijete - opatrně, je dost sladká :-) 

Dobrou chuť!