,,Pečená orientální zelenina"
Další z našich oblíbených vegetariánských jídel s vůní orientu je pečená zelenina s česnekovým dipem.
SUROVINY
mrkev
celer
květák
brambory
3 stroužky česneku
cca 3 lžíce oleje
2 čajové lžičky římského kmínu
2 čajové lžičky mleté sladké papriky
sůl
chilli
NA DIP
1 kelímek zakysané smetany
1 polévková lžíce majonézy
1 - 2 stroužky česneku
sůl
POSTUP
Zeleninu jsem si očistila a nakrájela na hranolky. Připravila jsem si ,,marinádu" - do hrníčku jsem nalila olej, do kterého jsem přidala mletou červenou papriku, sůl (cca 1 čajovou lžičku, záleží samozřejmě na množství zeleniny), mletý římský kmín, tři prolisované stroužky česneku a chilli. Zeleninu jsem dala do velké mísy, kde jsem ji důkladně promíchala s připravenou kořenící směsí. Plech jsem si vyložila pečícím papírem a troubu předehřála horkovzduch na 210°. Zeleninu jsem pekla cca 30 minut, je potřeba hlídat a zhruba v polovině pečení zeleninu promíchat, především květák má tendenci se začít po delší chvíli připalovat.
Dip jsem dělala ze zakysané smetany a trochy majonézy, přidala jsem větší stroužek česneku a samozřejmě sůl.