,,Pečená dýňová polévka"

Dýně a polévka z nich je každoroční klasika, na kterou se s příchodem podzimu těšíme. Zkuste trochu jinou verzi z pečené dýně se špetkou zázvoru!

SUROVINY:

1 střední dýně Hokaido

1 cibule

1 větší mrkev

palice česneku - i se slupkou

asi 3 cm kousek zázvoru

pár kapek citronové nebo limetkové štávy

zakysaná smetana na ozdobu

POSTUP:

Dýni omyjeme, rozkrájíme na měsíčky a zbavíme ji semínek uvnitř. Připravíme si pekáč s pečícím papírem a zeleninu na něj vykládáme. Česnek neloupeme, buď rozřízneme palici na dvě poloviny, jako já na fotce, nebo dáme na pekáček prostě jednotlivé stroužky, tak je to bezpečnější varianta, aby se nestalo, že se česnek přepeče a zhořkne. Zeleninu jsem pokapala olivovým olejem a dala do horkovzdušné trouby na cca 30 minut při 190°C. 

Po vytažení z trouby jsem přendala zeleninu do hrnce, pečený česnek jsem vymačkala ze slupek, vše jsem zalila horkou vodou. Tyčovým mixérem jsem vše důkladně promixovala, aby polévka byla úplně hladká, klidně tomu dejte 5 minut. Nakonec jsem dochutila solí, přidala najemno nastrouhaný zázvor a pár kapek citronové štávy na doladění.