Velký JARNÍ VÝPRODEJ v kategorii JARO - VELIKONOCE!

,,Kulajda"

Kulajda, výborná jihočeská polévka s chutí lesa, co zasytí a zahřeje.

SUROVINY

1 l vody

hrst sušených, přes noc namočených lesních hub

3 - 4 lžíce hladké mouky

2 lžíce másla

3 větší brambory

200 ml smetany na šlehání

ocet

cukr

kopr

bobkový list

nové koření

kmín

pepř

sůl

vejce - na ozdobu jako ztracené vejce

POSTUP

Z másla a mouky jsem si připravila světlou jíšku, kterou jsem zalila horkou vodou. Přidala jsem houby, pokrájené brambory, koření, sůl a vařila cca 20 minut.

Po 20 minutách jsem vyndala bobkový list a nové koření, za stálého míchání přidala smetanu na šlehání, pokrájený čerstvý kopr a dochutila cukrem a octem. Záleží na tom, jak máte rádi kulajdu kyselou, vždy by se měl dodržet poměr 1:1  - na lžíci cukru, lžíce octu :-) já jsem dávala 3:3 - tedy 3 lžíce cukru a 3 lžíce octa, protože mám ráda kulajdu výraznější, 5 minut jsem ještě polévku povařila.

Na ozdobu jsem si připravila koprový olej - v hmoždíři jsem rozdrtila kopr s trochou olivového oleje a solí. 

Na závěr jsem připravila ztracené vejce. U toho jsem zvolila postup vaření ve větším hrnci, do které jsem nalila vodu se 2 lžícemi vinného octa a solí. Přivedla jsem vodu k varu, lžící utvořila vír, do kterého jsem opatrně vejce vložila a vařila cca 3,5 minuty.