,,Bramborové lokše"
Jednoduché bramborové lokše, které jsou výborné jak na sladko, tak na slano. Nejlíp chutnaly vždycky u babičky, ale i doma jsou boží :-)
SUROVINY:
1kg uvařených brambor
cca 300g hladké mouky - každý typ brambor je jiný, takže se řiďte tím, jak se Vám s těstem pracuje
sůl
trocha oleje na potření
POSTUP:
Uvařené brambory, klidně ještě za tepla, prolisujte a na dobře pomoučeném válu propracujte s moukou a solí. Z těsta si vymodelujte dva válečky, ze kterých budete odkrajovat na jednotlivé placky. Nebojte se použít více mouky a důkladně podsypávat.
Placky připravuji na nepřilnavé teflonové pánvi zcela bez oleje. Čas od času je třeba pánev kuchyňským papírem otřít a zbabit se tak z placek opadané mouky, aby se nepřipalovala. Každou hotovou placku si uložím do hrnce, kde ji mašlovačkou potřu trochou slunečnicového oleje.
Výborné jsou placky jak s povidly, tak se sirobem a mákem, doporučuji zkusit :-)