,,Apple pie"

Nejvoňavější podzimní koláč, americká klasika, která zlidověla už i u nás.
SUROVINY
250g hladké mouky
150g másla
2 žloutky
70g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
NA NÁPLŇ
asi 7 jablek - oloupaných a nakrájených na malé kostky
polévková lžíce bramborového škrobu
3 lžíce třtinového cukru
30g másla
skořice
trocha citronové šťávy
POSTUP
Z uvedených surovin jsem zpracovala těsto, které jsem zabalila do potravinářské folie a nechala asi 2 hodiny v lednici odležet, aby se s ním lépe pracovalo a nelepilo se.
Mezi tím jsem si připravila náplň do koláče. Na pánvičce jsem rozpustila máslo, zasypala cukrem a nechala mírně zkaramelizovat. Na zkaramelizované máslo jsem nasypala nakrájená jablka a skořici. Jablka během chvíli pustí dost šťávy - proto lžíce solamylu, která vytvoří typickou strukturu šťavnatého apple pie. Na závěr jsem směs dochutila trochou citronové šťávy.
Vyválela jsem placku, vložila do koláčové formy, zasypala jablkovou směsí a ze zbytků vyváleného těsta utvořila mřížku. Před vložení do trouby jsem mřížku potřela mlékem. Pekla jsem na 180°do zlatova.