,,Vepřová panenka s houbovou omáčkou"
Výborný oběd, nejen na něděli. Panenka s hříbkovou omáčkou nemá chybu s bramborovými noky.
SUROVINY
váleček vepřové panenky
2 hrsti sušených hub (ideálně přes noc namočených)
200 ml smetany na šlehání
2 lžíce hladké mouky
1 menší cibule
sůl
pepř
NA NOKY
1 kg vařených brambor (můžou být klidně teplé)
300 g polohrubé mouky
1 lžička bramborového škrobu
1 vejce
sůl
POSTUP
Předem namočené houby jsem dala vařit do kastrolu tak, aby byly všechny ponořené. Vařila jsem cca 20 minut. V druhém menším hrnci jsem opekla cibulku na troše másla do světle hněda a zasypala 2 lžícemi hladké mouky, tím jsem vytvořila cibulovou jíšku. Jíšku jsem za stálého míchání zalila vařenými houbami a vodou z nich, nechala společně povařit do zhoustnutí a přídala smetanu - směs se bude zdát poměrně hustá, ale smetana na závěr jí dodá správnou konzistenci :-)
Vepřovou panenku jsem očistila, osolila a opepřila. Připravovala jsem ji na pánvi - zprudka 2 minutu ze všech 4 stran, poté jsem ji zabalila do alobalu a nechala ještě 5 minut na lince dojít.
Na bramborové noky jsem si uvařila brambory, které jsem na válu prolisovala, přidala mouku, sůl, bramborový škrob (ten se dává, aby se noky nerozvařovaly) a vejce. Vypracovala jsem kompaktní těsto, které jsem na pomoučeném válu rozdělila na 4 části, ze kterých jsem si udělala válečky. Nakrájela jsem těsto na jednotlivé noky a vařila v osolené vodě, dokud nevyplavaly na hladinu (cca 5-7 minut) :-)