,,Pumpkin pie"
Pumpkin pie je americká podzimní klasika, u mě ozvláštněná příchutí jablek.
SUROVINY
250g hladké mouky
150g másla
2 žloutky
70g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
NA NÁPLŇ
400g dýně Hokaido
2 jablka
70g třtinového cukru
2 celá vejce
lžička skořice
5 hřebíčků
1 celá skořice
0,5 lžičky perníkového koření
0,5 lžičky bramborového škrobu
štáva z 1 poloviny citrónu
POSTUP
Z uvedených surovin jsem zpracovala těsto, které jsem zabalila do potravinářské folie a nechala asi 2 hodiny v lednici odležet, aby se s ním lépe pracovalo a nelepilo se.
Mezi tím jsem si připravila náplň do koláče. Dýni jsem očistila od semínek (neloupala jsem) a nakrájela jsem ji na kostky. Jablka jsem oloupala a zbavila jádřinců. Připravila jsem si hrnec s vodou, do které jsem přidala 2 lžíce cukru, 5 hřebíčků a kus celé skořice. Vařila jsem do měkka, asi 20 minut. Poté jsem slila vodu a dýni s jablky tyčovým mixérem rozmixovala na hladké pyré. Nechala jsem trochu vystydnout a přidala ke směsi vejce, cukr, škrob a koření. Důkladně jsem vše promíchala.
Těsto jsem vyválela, vložila do máslem vymazané koláčové formy, zalila dýňovo - jablečnou směsí a dozdobila lístky ze zbytků těsta - fantazii se meze nekladou :-)
Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 180°cca 45 minut.