,,Mini-Pavlova"

Novozélanský dort Pavlova byl prý původně upečen pro ruskou baletku Annu Pavlovu, ale právem se těší velké popularitě všude po světe. Zkuste tuto menší verzi, která se hodí jako originální dezert :-) 

SUROVINY

7 vaječných bílků

270 g cukru krupice

2 čajové lžičky solamylu

1 lžička světlého vinného octa

špetka soli

POSTUP

Nejprve jsem si rozehřála troubu na horkovzduch 160 - 170°, ne víc, aby pusinky zůstaly krásně bílé. Na 2 plechy jsem si rovnou připravila pečíčí papír.

Z vaječných bílků jsem vyšlehala tuhý sníh, do kterého jsem postupně po lžících zapracovala cukr, až vznikla lesklá, tuhá hmota. Jako poslední jsem zašlehala solamyl a vinný ocet.

Na pečící papír jsem pomocí lžíce udělala nepravidelná kolečka (samozřejmě to můžete udělat zdobičkou, ale mně se líbí ten ,,rustikální" efekt :-) ) 

Pusinky dáme do rozpálené trouby na 3 minuty, hlídáme, aby nezačaly hnědnout. Poté v troubě snížíme teplotu na 110° a pečeme dalších cca 50 minut, dokud nebudou pusinky na povrchu křupavé. Nepečte je určitě o moc déle, aby uvnitř zůstaly vláčné a nebyly vysušené.

Po dopečení jsem je nechala dojít ještě asi 15 minut ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky. 

Vychlazené pusinky se zdobí našlehanou smetanou s čerstvým ovocem, výborný je i přeliv třeba z horkých malin:-)