,,Kulajda"

Kulajda, výborná jihočeská polévka s chutí lesa, co zasytí a zahřeje.
SUROVINY
1 l vody
hrst sušených, přes noc namočených lesních hub
3 - 4 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
3 větší brambory
200 ml smetany na šlehání
ocet
cukr
kopr
bobkový list
nové koření
kmín
pepř
sůl
vejce - na ozdobu jako ztracené vejce
POSTUP
Z másla a mouky jsem si připravila světlou jíšku, kterou jsem zalila horkou vodou. Přidala jsem houby, pokrájené brambory, koření, sůl a vařila cca 20 minut.
Po 20 minutách jsem vyndala bobkový list a nové koření, za stálého míchání přidala smetanu na šlehání, pokrájený čerstvý kopr a dochutila cukrem a octem. Záleží na tom, jak máte rádi kulajdu kyselou, vždy by se měl dodržet poměr 1:1 - na lžíci cukru, lžíce octu :-) já jsem dávala 3:3 - tedy 3 lžíce cukru a 3 lžíce octa, protože mám ráda kulajdu výraznější, 5 minut jsem ještě polévku povařila.
Na ozdobu jsem si připravila koprový olej - v hmoždíři jsem rozdrtila kopr s trochou olivového oleje a solí.
Na závěr jsem připravila ztracené vejce. U toho jsem zvolila postup vaření ve větším hrnci, do které jsem nalila vodu se 2 lžícemi vinného octa a solí. Přivedla jsem vodu k varu, lžící utvořila vír, do kterého jsem opatrně vejce vložila a vařila cca 3,5 minuty.