Tyto hamburgrové houstičky patří k našim nejoblíbenějším, jsou měkkounké, výborné čerstvé i z grilu druhý den. 

SUROVINY

500g hladké mouky

250ml vlahého mléka

1 sáček sušeného droždí

1 lžíce moučkového cukru

1,5 lžičky soli

2 celá vejce

150ml oleje

POSTUP

Z vlažného mléka, sušeného droždí a lžíce cukru jsem nechala vzejít kvásek, trvá to cca 15 minut. Kvásek jsem smíchala s ostatními surovinami a důkladně propracovala - pomohla jsem si robotem s hákem na kynutá těsta, ale jde to i ručně vařečkou. Chce to ale opravdu třeba 10 minut zabrat :-) 

Těsto jsem nechala kynout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, přendala na pomoučený vál a rozválela na placku, cca 2 - 3 cm tlustou. Z placky jsem ukrajovala tvary podobné čtverečkům (pomohla jsem si krájítkem na pizzu) a tvořila bochánky - cípy čtverečků jsem skládala ke středu a nakonec trochu uválela v ruce. Bochánky jsem přeložila na plechy s pečíčím papírem (z 0,5kg dávky jsem měla 2 plechy menších burgerů) a nechala ještě asi 15 minut dokynout. Potřela jsem mašlovačkou vejcem, posypala sezamem a pekla v horkovzdučné troubě na 180°do zlatova. 

Burgry jsem plnila domácím cibulovým chutney (recept brzy dodám), trhaným vepřovým masem a rukolovým salátkem.