,,Bavorské vdolečky"
Bavorské vdolečky nadýchané jako peříčko. S povidly a tvarohem jako vzpomínka na dětství. Mňam!
SUROVINY:
500g hladké mouky
60g moučkového cukru
60g měkkého másla
250 ml vlažného mléka
cca 3/4 kostky droždí (cca 30g)
3 žloutky
špetka soli
lžíce rumu
špetka nastrouhané citronové kůry
POSTUP:
Nejprve je potřeba udělat kvásek z droždí, vlažného mléka, lžíce cukru a dvou lžic mouky (odebrané z odvážené kupičky). Zatímco čekáme na kvásek, vyšleháme si máslo s žloutky do husté pěny. Po cca 15 minutách bude kvásek připravený a ze všech surovin vypracujeme kompaktní těsto, které necháme cca 1 hodinu v klidu kynout.
Nakynuté těsto na moukou vysypaném válu rozválíme na placku o tloušťce cca 1 cm a třeba sklenicí vykrajujeme kolečka (ideální průměr je okolo 10 cm). vykrájená kolečka necháme ještě asi 10 minut znovu dokynout a pak nich prstem uděláme důlky - ve kterých pak hezky drží náplň.
Smažíme do zlatova ve vyšší vrstvě oleje a po vychladnutí zdobíme povidly a tvarohem smíchaným s trochou cukru a vanilky. Dobrou chuť:-)