Velký JARNÍ VÝPRODEJ v kategorii JARO - VELIKONOCE!

,,Apple pie"

Nejvoňavější podzimní koláč, americká klasika, která zlidověla už i u nás. 

SUROVINY

250g hladké mouky

150g másla

2 žloutky

70g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

špetka soli

NA NÁPLŇ

asi 7 jablek - oloupaných a nakrájených na malé kostky

polévková lžíce bramborového škrobu

3 lžíce třtinového cukru

30g másla

skořice

trocha citronové šťávy

POSTUP

Z uvedených surovin jsem zpracovala těsto, které jsem zabalila do potravinářské folie a nechala asi 2 hodiny v lednici odležet, aby se s ním lépe pracovalo a nelepilo se. 

Mezi tím jsem si připravila náplň do koláče. Na pánvičce jsem rozpustila máslo, zasypala cukrem a nechala mírně zkaramelizovat. Na zkaramelizované máslo jsem nasypala nakrájená jablka a skořici. Jablka během chvíli pustí dost šťávy - proto lžíce solamylu, která vytvoří typickou strukturu šťavnatého apple pie. Na závěr jsem směs dochutila trochou citronové šťávy. 

Vyválela jsem placku, vložila do koláčové formy, zasypala jablkovou směsí a ze zbytků vyváleného těsta utvořila mřížku. Před vložení do trouby jsem mřížku potřela mlékem. Pekla jsem na 180°do zlatova.